HG 1130/2021 ADUCE DIN 25 OCTOMBRIE NOI MODIFICARI ALE RESTRICTIILOR IMPUSE PE MOTIVUL COVID19

In Monitorul Oficial nr. 1013 din 22.10.2021, aparut vineri seara, s-a publicat HG nr. 1130/2021 care modifica HG 1090/2021 privind prelungirea starii de alerta incepand cu 10 octrombrie. Modificarile intra in vigoare luni 25.10.2021 si urmeaza sa dureze pana luni, 8 noiembrie 2021 inclusiv, cand trebuie sa inceteze efectele actualei HG 1090/2021, urmand a vedea atunci daca vor fi preluate sau nu intr-o previzibila viitoare HG de prelungire a starii de alerta.

Modificarile vizeaza anexa 2 si 3 la HG 1090/2021. Se pastreaza abordarea de pana acum, in sensul ca sunt in principiu interzise toate activitatile colective cu exceptia celor enumerate de HG si in conditiile si limitele prevazute de HG, respectiv de ordinele ministeriale pentru activitatile pentru care in HG se face mentiune expresa in acest sens.

Toate interdictiile si restrictiile se aplica din 25 octombrie indiferent de incidenta COVID 19 in respectiva localitate si nu afecteaza copiii sub 12 ani atunci cand sunt insotiti de adulti vaccinati sau vindecati. In toate cazurile, calitatea de persoana vaccinata complet, trecuta prin boala in ultimele 180 de zile sau avand test negativ recent de COVID19 se poate dovedi numai cu certificatul digital european cunoscut drept „certificat verde”, exceptie facand strainii veniti din tari unde nu se emit asemenea certificate, in cazul lor fiind acceptate documente doveditoare echivalente.

Rezumam in continuare principalele modificari intr-o serie de domenii de larg interes:

Noile reglementari interzic complet activitatea barurilor, cluburilor, discotecilor, organizarea de nunti, botezuri, mese festive si alte asemenea evenimente private, precum si conferintele, workshopurile si cursurile de instruire.

Activitatile recreative si sportive cu caracter necompetitional / de antrenament desfasurate in aer liber se pot organiza cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc impreuna si numai daca toate aceste persoane sunt vaccinate sau au trecut prin boala. Pana acum, limitele erau atat de restrictive doar la UAT cu incidenta peste 6 la mie. (Anexa 3 art. 1- actualul pct. 9 comparativ cu vechiul pct. 21-24)

Adunarile publice, mitingurile si demonstratiile sunt permise in continuare cu conditia participarii a cel mult 100 de persoane care, toate trebuie sa poarte masca si sa fie vaccinate sau trecute prin boala. Pana acum acest grad inalt de restrictivitate era impus numai in localitatile cu incidenta peste 6 la mie. (Anexa 3 art. 1 – actualul pct. 12 comparativ cu vechiul pct. 46-48)

Se generalizeaza „carantina de noapte” in sensul restrangerii severe a dreptului de a circula in afara locuintei. Restrictia incepe acum doar la ora 22:00 (anterior incepea la ora 20.00) se mentine pana la 05:00 in toate zilele saptamanii. Anterior, se aplica numai in zilele de vineri, sambata si duminica la incidenta peste 6 la mie si in toate zilele saptamanii la incidenta de peste 7,5 la mie. Se mentin exceptiile anterioare de la aceasta carantinare de noapte in sensul ca nu se aplica persoanelor vaccinate sau trecute prin boala, nici pentru deplasarile in scop profesional, in scop medical, in scopul ingrijirii / insotirii bolnavi, persoanelor varstnice sau copiilor si nici la deplasarile pentru tranzit sau deplasari cu mijloace de transport in comun (Anexa 3 art. 2)

Orarul restaurantelor si cafenelelor atat in interiorul cladirilor cat si la terase (inclusiv cele din cadrul hotelurilor, pensiunilor) e permisa numai pana la pana la 50% din capacitate in intervalul 05:00 – 21:00 si numai pentru persoane vaccinate sau trecute prin boala. Pana acum chiar si cele mai severe restrictii permiteau activitatea pana la ora 24:00 iar in localitatile cu incidenta mica pana la ora 02:00. Nu mai exista reguli diferite pentru food-court-urile din mall-uri. (Anexa 3 Art. 6 actualul pct. 1 si 2 comparativ cu vechile pct. 1-6)

Orarul magazinelor si al oricaror alte unitati de comert sau prestari servicii trebuie sa se incadreze in intervalul 05:00 – 21:00. Pana acum orarul era pana la ora 22:00 chiar si unde incidenta era mare. Se mentin aceleasi exceptii (farmacii, benzinarii, livrare la domiciliu, taxi) (Anexa 3 art. 7)

Salile de sport si fitness pot fi folosite pana la capacitatea de 30% daca se asigura min. 4mp / persoana si toti clientii sunt vaccinati sau vindecati. Pana acum restrictiile erau mai putin accentuate, chiar si in localitatile cu incidenta mare COVID. (Anexa 3 art. 9 pct. 1 comparativ cu art. 9 vecile pct. 1-5)

Piscinele interioare pot fi folosite pana la capacitatea de 30% si toti clientii sunt vaccinati sau vindecati (Anexa 3 art. 9 pct. 2 comparativ cu vechiul art. 9 pct. 13-15)

Locurile de joaca pentru copii in spatii inchise sau deschise cu acces controlat / contra cost pot fi folosite pana la 30% din capacitatea maxima iar copiii peste 12 ani si adultii insotitori trebuie sa fie toti vaccinati sau vindecati, nu se mai accepta test de niciun fel. Pana acum limita era de 50% in localitatile cu cele mai mari incidente. (Anexa 3 art. 9 pct. 7 comparativ cu art. 9 pct. 18-20).

Activitatea afterschool-urilor este suspendata pe perioada 25 octombrie – 7 noiembrie
Accesul la targuri, balciuri si talciocuri este permis numai pentru cei vaccinati sau vindecati si numai pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului

Se relaxeaza in schimb cerinta de utilizare la maxim a telemuncii sau a muncii la domiciliu atunci cand natura activitatii permite aceste variante, angajatorii fiind acum obligati sa trimita in asemenea tip de munca cel putin 50% din salariati. Pana acum daca activitatea putea fi desfasurata in acest mod, angajatorii erau obligati sa ii mentina pe toti salariatii in telemunca sau munca la domiciliu.

Se instituie conditionarea generala a accesului persoanelor in incintele institutiilor publice de orice fel, regiilor autonome si a firmelor detinute de stat sau de autoritatile locale de prezentarea dovezii de vaccinare, vindecare sau a testului negativ, exceptati fiind angajatii si avocatii care prezinta o imputernicire. Aceste institutii, regii si firme sunt insa obligate sa rezolve acces online sau prin ghisee in exteriorul cladirii sau alte asemenea modalitati accesul publicului in situatii urgente (ex. eliberari de certificate deces sau nastere).

Aceeasi interdictie de acces se instituie si pentru accesul in sediile de firme private din cladirile de birouri unde lucreaza mai mult de 50 de persoane simultan. Aceasta restrictie afecteaza clientii / beneficiarii persoane fizice dar si delegatii clientilor / furnizorilor acelor operator economici.

Competitiile sportive sunt permise numai fara spectatori, fara vreo exceptie.

In cinematografe, sali de spectacole si concerte si la evenimente culturale in spatii inchise sau deschise au acces doar persoanele vaccinate sau vindecate, cu purtarea mastii si numai pana la cel mult 30% din capacitatea maxima a acelui spatiu.

In multe domenii nu s-au modificat normele sau modificarile sunt minore. De exemplu, nu s-au modificat normele privind alimentatia publica in spatii special amenajate in aer liber in exteriorul cladirilor care nu sunt terase propriu-zise. De asemenea, se mentine cerinta ca la intrarea in sedii de institutii publice, sau la intrarea la orice operator economic sau profesionisti sa se verifice temperatura personalului si vizitatorilor si sa se dezinfecteze obligatoriu mainile.

AI PUTEA FI INTERESAT ȘI DE: