In Monitorul Oficial nr. 1138 din 26.11.2021 s-a publicat HG nr. 1238/2021 de modificare a anexelor 2 si 3 la HG 1183/2021 privind prelungirea starii de alerta incepand cu data de 9 noiembrie 2021. Modificarile au intrat deja in vigoare din ziua publicarii si urmeaza sa isi mentina efectele pana miercuri 8 decembrie inclusiv, cand inceteaza efectele intregii HG 1183/2021 care probabil va fi inlocuita cu o noua reglementare.
Se pastreaza abordarea de pana acum, in sensul ca sunt in principiu interzise toate activitatile colective cu exceptia celor enumerate de HG si in conditiile si limitele prevazute de HG, respectiv de ordinele ministeriale pentru activitatile pentru care in HG se face mentiune expresa in acest sens, iar toate interdictiile si restrictiile se aplica indiferent de incidenta COVID 19 in respectiva localitate si nu afecteaza copiii sub 12 ani atunci cand sunt insotiti de adulti vaccinati sau vindecati. In toate cazurile, calitatea de persoana vaccinata complet, trecuta prin boala in ultimele 180 de zile sau avand test negativ recent de COVID19 se poate dovedi in continuare tot numai cu certificatul digital european cunoscut drept „certificat verde”, exceptie facand strainii veniti din tari unde nu se emit asemenea certificate, in cazul lor fiind acceptate documente doveditoare echivalente.
Ca modificari concrete: In primul rand, se renunta la interdictia totala de prezenta a spectatorilor la competitii sportive, revenind la restrictionarea la cel mult 30% din capacitatea spatiului respectiv, cerinta nedepasirii orei 21:00, purtarea mastii si pastrarea distantei de cel putin 1 metru intre oricare doi spectatori. Participarea e permisa numai celor vaccinati sau vindecati (ce dovedesc asta prin „certificat verde”).
In al doilea rand, in privinta evenimentelor culturale, pana acum erau permise doar cele de tip cinema, spectacole si concert in sala sau in spatii deschise erau permise cu cel mult 30% din numarul de spectatori pe care l-ar fi permis acel spatiu si cu purtarea mastii, si numai pentru cei vaccinati sau vindecati, fara mentionarea unui numar maxim absolut de participanti sau a suprafetei minime de persoana si a unor limite orare specifice. Acum s-a mai largit spectrul de activitati colective culturale permise, adaugandu-se si „festivaluri publice și private sau alte evenimente culturale” in aer liber, dar conditiile anterioare li s-au adaugat pentru aceste noi tipuri de activitati si o limita superioara absoluta de nu mai mult de 1000 de participanti, si precizarea limite orare – cel mult pana la ora 21,00, plus cerinta de a asigura o suprafata de cel putin 4 mp pentru fiecare persoana.
In al treilea rand, s-a renuntat la interdictia totala de organizare cursuri teoretice si practice, workshopuri si conferinte. Ele sunt acum din nou admise, dar cu restrictii: Cel mult 30% din capacitatea maxima a spatiului, indiferent ca sunt in interior sau exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, si numai in intervalul orar 5,00—21,00 si cu asigurarea unei suprafete de cel putin 2 mp pentru fiecare persoana, purtarea mastii. Participarea este permisa tot numai celor vaccinati sau vindecati.
In al patrulea rand, s-au introdus prevederi speciale privind ceremoniile oficiale de Ziua Nationala, cu restrictii la numarul maxim de persoane admise la activitatile in aer liber in zona oficiala si la cele din interiorul institutiilor, iar pentru public, la ceremoniile in aer liber, in afara zonei oficiale, nu s-a prevazut numar maxim de participanti dar s-a instituit distanta minima de 1 metru intre persoane si purtarea mastii, fara conditia de a fi vaccinat, vindecat sau testat.
In rest au fost pastrate toate celelalte interdictii, restrictii si conditionari in vigoare si pana acum. Astfel, printre altele, se pastreaza inclusiv interzicerea completa a activitatii barurilor, cluburilor, discotecilor, organizarea de nunti, botezuri, mese festive si alte asemenea evenimente private, limitarea activitatilor recreative si sportive cu caracter necompetitional / de antrenament desfasurate in aer liber la cel mult 10 persoane care nu locuiesc impreuna si numai daca toate aceste persoane sunt vaccinate sau au trecut prin boala, limitarea adunarilor publice, mitingurilor si demonstratiilor la cel mult 100 de persoane si conditionarea ca toate sa poarte masca si sa fie vaccinate sau trecute prin boala.
Se mentine peste tot si„carantina de noapte” in sensul restrangerii severe a dreptului de a circula in afara locuintei intre ora 22:00 si 05:00 in toate zilele saptamanii, cu exceptiile care existau si pana acum. Raman si restrictiile de orar pentr magazine si alte unitati de comert sau prestari servicii ( tot pana la 21:00, cu aceleasi exceptii) si se mentine pentru restaurante si cafenele restrictie la cel mult 50% din capacitate si conditia ca toti clientii sa fie persoane vaccinate sau trecute prin boala, cerinta care se mentine si pentru accesul in centrele si parcurile comerciale si in toate magazinele de produse nealimentare ( cu aceleasi exceptii ca pana acum, ex. benzinarii sau farmacii) si in hoteluri sau alte unitati de cazare. Se mentin actualele restrictii referitoare la salile de sport si fitness, la locurile de joaca pentru copii in spatii inchise sau deschise cu acces controlat, la accesul la targuri, balciuri si talciocuri.
Se mentine si cerinta de utilizare a telemuncii sau a muncii la domiciliu atunci cand natura activitatii permite aceste variante pentru cel putin 50% din salariati si se mentine si conditionarea generala a accesului persoanelor in incintele institutiilor si intreprinderilor publice si cladirile de birouri unde lucreaza peste 50 de persoane, de prezentarea dovezii de vaccinare, vindecare sau a testului negativ, cu exceptiile de pana acum.
Știri și opinii » Știri juridice » HG 1238/2021 – MODIFICARI ALE RESTRICTIILOR IMPUSE PE …