HG 1242/2021 PRELUNGESTE PANA IN 7 IANUARIE STAREA DE ALERTA ADUCAND CATEVA MICI ATENUARI ALE RESTRICTIILOR DE PANA ACUM

In Monitorul Oficial nr. 1166 din 08.12.2021, s-a publicat HG nr. 1242/2021 privind prelungirea starii de alerta incepand cu data de 9 decembrie 2021 pentru 30 de zile, deci pana vineri 7 ianuarie 2022 inclusiv.
Se pastreaza abordarea de pana acum, in sensul ca sunt in principiu interzise toate activitatile colective cu exceptia celor enumerate de HG si in conditiile si limitele prevazute de HG, respectiv de ordinele ministeriale pentru activitatile pentru care in HG se face mentiune expresa in acest sens, iar toate interdictiile si restrictiile se aplica indiferent de incidenta COVID 19 in respectiva localitate si nu afecteaza copiii sub 12 ani atunci cand sunt insotiti de adulti vaccinati sau vindecati.
In toate cazurile, calitatea de persoana vaccinata complet, trecuta prin boala in ultimele 180 de zile sau avand test negativ recent de COVID19 se poate dovedi in continuare tot numai cu certificatul digital european cunoscut drept „certificat verde”, exceptie facand strainii veniti din tari unde nu se emit asemenea certificate, in cazul lor fiind acceptate documente doveditoare echivalente.
Desi sunt cateva usoare relaxari ale restrictiilor fata de regulile in vigoare pana in 8 decembrie, in rest se pasteaza nemodificate cele mai multe dintre intrerdictiile si conditionarile in vigoare pana acum in baza HG 1183/2021 asa cum fusese modificata succesiv prin HG 1238/2021 si apoi HG 1239/2021.
Astfel, ca modificari generale, daca pana acum multe activitati erau permise doar celor vaccinati sau vindecati in ultimele 180 de zile, acum ele sunt acceptate si pentru cei care prezinta test negativ recent, fiind inlaturata una dintre cele mai criticate discriminari existente pana acum.
De asemenea, tot ca modificari generale, fata de obligativitatea de purtare a mastii in spatiile publice, inclusiv cele deschise si neaglomerate, indiferent de incidenta COVID19 in localitate, care era pana acum regula generala, din 9 decembrie obligativitatea poate fi mentinuta, prin ordin comun al ministrului sanatatii si ministrului de interne, numai ”in spatiile publice inchise, spatiile comerciale, spatiile publice deschise cu aglomerari de persoane, mijloacele de transport in comun, locul de munca, piete, targuri si locurile unde se formeaza cozi”.
Ca modificari normative pe teme specifice, in primul rand, se relaxeaza usor si restrictiile privind prezenta a spectatorilor la competitii sportive, crescand limita de la cel mult 30% la cel mult 50% din capacitatea spatiului respectiv, modificand ora-limita de final de la 21:00 la 22:00 deci prelungind cu o ora limita orara admisa, pastrand obligatia existenta de purtarec a mastii si pastrarea distantei de cel putin 1 metru intre oricare doi spectatori si conditia de prezentare a „certificatului verde” dar admitand si pe cei care l-au obtinut prin testare negativa recenta, nu doar pe baza de vaccinare sau vindecare in ultimele 180 zile cum a fost pana in 8 decembrie.
In al doilea rand, in privinta evenimentelor culturale, pana acum erau permise cele de tip cinema, spectacole si concert in sala sau in spatii deschise, cu cel mult 30% din capacitatea spatiului si cu purtarea mastii, dar numai pentru cei vaccinati sau vindecati, fara mentionarea unui numar maxim absolut de participanti sau a suprafetei minime de persoana si a unor limite orare specifice. Din 9 decembrie in schimb, creste procentul permis la 50% din capacitatea spatiului, ora-limita devine 22:00 si pot participa si cei cu teste negative recente, nu doar cei vaccinati sau vindecati. Cat despre spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte evenimente culturale in aer liber, se mareste gradul permis de ocupare a capacitatii spatiului tot de la 30% la 50% si orarul permis se extinde tot pana la ora 22:00 si se permite participarea si a celor testati negativ, nu doar a celor vaccinati sau vindecati, dar se mentine limita numerica de pana acum, de 1000 de participanti, cerinta de purtare a mastii si de a asigura o suprafata de cel putin 4 mp pentru fiecare persoana.
In al treilea rand, de Revelion se permite organizare de evenimente in aer liber, fara restrictii de numar de persoane sau de interval orar si fara cerinta ca participantii sa fie vaccinati, vindecati sau testati, ci doar sa poarte masca si sa respecte celelalte masuri preventive antiepidemice generale.
In al patrulea rand, s-au relaxat usor si conditiile pentru organizare de cursuri teoretice si practice, workshopuri si conferinte, crescand de la 30% la 50% procentul maxim de utilizare a capacitatii spatiului si prelungind cu o ora, pana la 22:00, limita termporala permisa, si putand participa si cei cu test negativ COVID, nu doar cei vaccinati sau vindecati, dar pastrand limita de pana acum de cel mult 150 de persoane, cerinta purtarii mastii si asigurararii unei suprafete de cel putin 2 mp pentru fiecare participant.
Activitatile recreative si sportive cu caracter necompetitional / de antrenament desfasurate in aer liber se pot organiza in continuare cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc impreuna, iar adunarile publice, mitingurile si demonstratiile sunt permise in continuare cu conditia participarii a cel mult 100 de persoane care, toate trebuind sa poarte masca, dar in ambele cazuri, ca alternativa la cerinta de vaccinare sau dovada trecerii prin boala se admite si dovada testului COVID19 negativ.
Se menține pentru restaurante si cafenele atat in interiorul cladirilor cat si la terase (inclusiv cele din cadrul hotelurilor, pensiunilor) conditia de a functiona cu cel mult 50% din capacitate dar se prelungeste cu o ora orarul permis, putand fi deschise pana la ora 22:00 si pot fi serviti clienti nu doar vaccinat sau vindecati ci si cei care prezinta test COVID negativ. In seara / noaptea de Crăciun și de Revelion nu se aplică restricția de orar.
Din 9 decembrie, accesul in centrele si parcurile comerciale (deci si mall-uri, super/hypermarketuri ) si in hoteluri, pensiuni sau alte unitati de cazare / primire turistica este permis nu doar celor vaccinati sau trecuti prin boala ci si celor ce prezinta test negativ recent, si aceeasi regula se aplica si in toate magazinele de produse nealimentare cu suprafata de peste 200 mp, indiferent de localizarea lor. Se pastreaza exceptarea de la aceste conditii a accesului in benzinarii si in farmaciile situate in afara centrelor comerciale, precum si la centrele de vaccinare situate in interiorul unor centre comerciale daca este organizat culoar separat si controlat.
Orarul magazinelor si al oricaror alte unitati de comert sau prestari servicii trebuie in continuare sa se incadreze in anumit interval, dar acesta a fost prelungit cu o ora, fiind acum 05:00 – 22:00, deci funcționarea după 22:00 și deci și funcționarea non-stop nu este permisă. Se mentin aceleasi exceptii (farmacii, benzinarii, livrare la domiciliu, taxi).
Salile de sport si fitness pot fi folosite pana la capacitatea de 50% (pana in 8 decembrie era 30%) si nu se mai cere obligatoriu ca toti clientii sa fie vaccinati sau vindecati ci se accepta si prezentare de certificat verde care atesta test recent negativ. La fel si in cazul piscinelor interioare si a locurilor de joaca pentru copii in spatii inchise sau deschise cu acces controlat / contra cost. S-a pastrat insa la salile de sport si fitness cerinta de asigurare a cel putin 4mp / persoana.
Pentru accesul la targuri, balciuri si talciocuri se mareste procentul maxim de utilizare a capacitatii spatiului de la 30% la 50% si se permite accesul nu doar a celor vaccinati sau vindecati, ci acum si a celor cu test negativ COVID.
Se mentine interzicerea completa a activitatii barurilor, cluburilor, discotecilor, organizarea de nunti, botezuri, mese festive si alte asemenea evenimente private.
În schimb s-a eliminat „carantina de noapte” nemaifiiind restricții de a circula in afara locuintei dupa anumita ora, indiferent de incidenta COVID19 in acea localitate.
Se mentine cerinta de utilizare a telemuncii sau a muncii la domiciliu pentru cel putin 50% din salariati atunci cand natura activitatii permite asemenea variante.
Se mentine conditionarea generala a accesului persoanelor in incintele institutiilor publice de orice fel, regiilor autonome si a firmelor detinute de stat sau de autoritatile locale de prezentarea dovezii de vaccinare, vindecare sau a testului negativ, exceptati fiind in continuare angajatii unitatii si avocatii care prezinta o imputernicire precum si cei care sunt chemati la procese si alte proceduri judiciare, disciplinare, contraventionale si altele care tin de probleme de ordine, siguranta publica si solutionare conficte juridice, pacientii, cei care merg sa se vaccineze sau sa beneficieze de alte servicii medicale si respectiv de prestatii sociale. Aceeasi interdictie de acces se mentine si pentru accesul in sediile de firme private din cladirile de birouri unde lucreaza mai mult de 50 de persoane simultan, fiind afectati clientii / beneficiarii persoane fizice dar si delegatii clientilor / furnizorilor acelor operator economici. Aceste institutii, regii si firme cu acces restrictionat sunt insa obligate in continuare sa rezolve acces online sau prin ghisee in exteriorul cladirii sau alte asemenea modalitati accesul publicului in situatii urgente (ex. eliberari de certificate deces sau nastere).
Nu s-au modificat normele privind alimentatia publica in spatii special amenajate in aer liber in exteriorul cladirilor care nu sunt terase propriu-zise nici cerinta ca la intrarea in sedii de institutii publice, sau la intrarea la orice operator economic sau profesionist sa se verifice temperatura personalului si vizitatorilor si sa se dezinfecteze obligatoriu mainile.

AI PUTEA FI INTERESAT ȘI DE: